Türk Dillerinde Çeviri ve Aktarım Atölyesi
11-12 Kasım 2024 Tarihleri Arasında Etkinlik Düzenlenecektir
Azerbaycan Dili Yazım Kılavuzu ve Azerbaycan Edebiyatı Toplantısı
17 Nisan 2024 Çarşamba Beytepe Yerleşkesi K Salonunda yapılacaktır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Derlemi
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserlerinden oluşan söz varlığı çalışması erişime açılmıştır.
14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu
TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI
“TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI” Semineri Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Alisher Navoiy nomidagı Toshkent davlat o‘zbek tili va adabiyoti Üniversitesi, 30.11.2021 tarihinde “TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI” adlı online seminer yapılmıştır.
Söz Varlığı Araştırmaları
Servet-i Fünun Veri Tabanına Tam Erişim ve Muteferriqa Toplantısı 14 nisan 2021 Çarşamaba Günü Yapıldı
"Eren Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü" TDK tarafından yayımlandı
Merhum Prof. Dr. Hasan EREN'in eserinin geliştirilmiş ve genişletilmiş yeni sürümü, dizinleriyle birlikte Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN tarafından hazırlandı.
İstanbul Ansiklopedisi
Merkezimizde yürütmekte olduğumuz İstanbul Ansiklopedisi Söz Varlığı veri tabanı çalışması erişime açılmıştır.
Türkiye'de Yeraltı Edebiyatı
Merkez Müdür Yardımcımız Prof. Dr. S. Dilek Yalçın’ın Türkiye’de Yeraltı Edebiyatı kitabı yayımlandı.
Andreas Tietze'nin Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati
Merkezimiz Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Emine Yılmaz'ın beşinci cildinden bu yana yayın editörlüğünü yaptığı Andreas Tietze'nin Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati'nin son ciltleri de yayımlandı.
Sevortyan'ın Etimolojik Sözlüğü
Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın'ın "Sevortyan'ın Etimolojik Sözlüğü" Nihayet Tamamlanıyor başlıklı makalesi Türk Dil Kurumunun dergisi Türk Dili'nin Ağustos 2020 sayısında yayımlandı.
Türkçe Sözlük
Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN'ın başkanlığını yaptığı çalışma grubu tarafından hazırlanan Türkçe Sözlük'ün yeni baskısı Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandı.
Sözlükçeler

Sözlükçe, Türkçe Sözlük’te (TDK 2011: 2157) herhangi bir bilim dalının söz varlığını içeren sözlük olarak tanımlanmaktadır. Bir bilim dalında yürütülen araştırma, öğretim, sunum ve yayım etkinlikleri sırasında kullanılan söz varlığı o bilim dalının sözlükçesini oluşturur.

Kuşkusuz bu söz varlığı içerisinde terimler de bulunmaktadır ancak sözlükçede yalnızca terimler değil ilgili bilim dalında sıkça kullanılan ve genel dildeki anlamının yanı sıra özel anlamlar yüklenen sözcükler, özel ifade kalıpları, hatta mesleğe özgü dil diye tanımlanabilecek jargon sözleri de vardır. Zaman içerisinde alanın bu sözcüklerinin eş dizimlilikleri de (collocations) oluşmakta, bir olgunun anlatımında belirli sözcüklerin özel bir söz kalıbı içerisinde kullanımı yaygınlaşmaktadır.  

Bilim dallarının sözlükçeleri, o alandaki bilim insanlarının, araştırmacıların, öğrencilerin alana hâkim olmalarını sağlayacak temel kaynaklardan biridir. Bir bilim dalında önceden hazırlanmış sözlükçe yoksa bu söz varlığının edinilmesi genellikle uzun bir sürece yayılır. Alanın söz varlığına hâkim olamama bilgiye erişimi ve bilgi edinimini geciktirebilir, engelleyebilir; bu süreçte bilgi eksikliğine, hatta bilgi kirliliğine yol açan sonuçlar doğurur.

Bu bakımdan bilim dallarının sözlükçelerinin hazırlanması ve alanın çalışanlarının erişimine, katkılarına, eleştirilerine açılması ilgili bilim dallarında özellikle öğrencilerin ve genç bilim insanlarının alanlarına kısa sürede hâkim olmalarını sağlayacak, bilgiye erişimi ve bilginin özümsenmesini hızlandıracaktır. Bütün bunların bilimsel çalışmalarda ve araştırmalarda katkısı yadsınamaz.

Merkezimizin en başta gelen faaliyet alanlarından biri de Yönetmelik’imizin 6. maddesinin (b) fıkrasında şöyle ifade edilmektedir: Bilim dallarının sözlükçe çalışmalarını yürütmek, sözlükçelerini hazırlamak, hazırlatmak ve yayımlamak. Türkiye’de sözlük bilimi alanında kurulmuş ilk merkez olan Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bilim dallarının sözlükçelerinin hazırlanması amacıyla Üniversitemiz bölümlerinden, merkezlerinden gelecek talepler doğrultusunda yardımcı olmaya hazırdır. 

Bu konuda yapılmış ilk çalışma Kök Hücre sözlükçesidir. Üniversitemiz Kök Hücre Merkezi tarafından da incelenmiş olan Kök Hücre Terimleri Sözlüğü, Merkezimizin ağ sayfasında erişime açılmıştır.