Türk Dillerinde Çeviri ve Aktarım Atölyesi
11-12 Kasım 2024 Tarihleri Arasında Etkinlik Düzenlenecektir
Azerbaycan Dili Yazım Kılavuzu ve Azerbaycan Edebiyatı Toplantısı
17 Nisan 2024 Çarşamba Beytepe Yerleşkesi K Salonunda yapılacaktır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Derlemi
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserlerinden oluşan söz varlığı çalışması erişime açılmıştır.
14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu
TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI
“TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI” Semineri Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Alisher Navoiy nomidagı Toshkent davlat o‘zbek tili va adabiyoti Üniversitesi, 30.11.2021 tarihinde “TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI” adlı online seminer yapılmıştır.
Söz Varlığı Araştırmaları
Servet-i Fünun Veri Tabanına Tam Erişim ve Muteferriqa Toplantısı 14 nisan 2021 Çarşamaba Günü Yapıldı
"Eren Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü" TDK tarafından yayımlandı
Merhum Prof. Dr. Hasan EREN'in eserinin geliştirilmiş ve genişletilmiş yeni sürümü, dizinleriyle birlikte Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN tarafından hazırlandı.
İstanbul Ansiklopedisi
Merkezimizde yürütmekte olduğumuz İstanbul Ansiklopedisi Söz Varlığı veri tabanı çalışması erişime açılmıştır.
Türkiye'de Yeraltı Edebiyatı
Merkez Müdür Yardımcımız Prof. Dr. S. Dilek Yalçın’ın Türkiye’de Yeraltı Edebiyatı kitabı yayımlandı.
Andreas Tietze'nin Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati
Merkezimiz Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Emine Yılmaz'ın beşinci cildinden bu yana yayın editörlüğünü yaptığı Andreas Tietze'nin Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati'nin son ciltleri de yayımlandı.
Sevortyan'ın Etimolojik Sözlüğü
Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın'ın "Sevortyan'ın Etimolojik Sözlüğü" Nihayet Tamamlanıyor başlıklı makalesi Türk Dil Kurumunun dergisi Türk Dili'nin Ağustos 2020 sayısında yayımlandı.
Türkçe Sözlük
Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN'ın başkanlığını yaptığı çalışma grubu tarafından hazırlanan Türkçe Sözlük'ün yeni baskısı Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandı.
Tanıtım

Tanıtım

Ülkemizde sözlük bilimi alanında araştırmalar, çalışmalar, yayınlar ve etkinlikler yapmak amacıyla ilk kez bir merkez Hacettepe Üniversitesinde kurulmuş bulunmaktadır.

Kurumsal bir yapı içinde sözlük bilimi konusunda bilimsel araştırma ve uygulamalar yapmak; sözlük, sözlükçülük ve sözlükçe çalışmaları ile elde edilen bilimsel verilere ait veri tabanı oluşturarak, yazılım destekli yöntemlerle kullanıcıların hizmetine sunmak, Türkçe öğretiminin geçerli kaynaklara dayandırılmasını ve uluslararası bilim dili olarak geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş olan Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Organlarının oluşumu 2015 yılının Nisan ayı içerisinde tamamlanmıştır.

Merkezimiz

  • 4-6 Eylül 2015 günlerinde İç Anadolu Bölgesi Dilcileri Sürekli Çalıştayı toplantısını Geçmişten Günümüze Türk Sözlükçülüğü adıyla Üniversitemizin İnkumu tesislerinde, 
  • 12 Mayıs 2017 günü Ölümünün 125. Yıl Dönümü Dolayısıyla Türk Sözlükçülüğünde J. W. Redhouse Dönemi toplantısını ve Redhouse sözlüklerinin taş baskı koleksiyonu sergisini Edebiyat Fakültesinde,
  • 17-19 Eylül 2018 günlerinde Uluslararası Sözlük Bilimi Sempozyumu'nun dördüncüsünü Türk Sözlükçülüğünde Tanımlama ve Tanıklama konusunda Üniversitemizin İnkumu tesislerinde 

gerçekleştirmiştir. Bu etkinlikler dışında sözlük bilimi ve Türk sözlükçülüğü ile ilgili çeşitli konferanslar düzenlemektedir.

Sözlük çalışmalarına destek oluşturacak sözlükçe, dizin, etiketleme, derlem yazılımları da Merkezimizde hazırlanmaktadır.