Türkçenin söz varlığının bilgisayarlar aracılığıyla işlenebilir hâle getirilmesi için çalışmalarını yürütmekte olan Merkezimizin, edebiyatımızda Servet-i Fünun Akımına adını da veren Servet-i Fünun dergisinin veri tabanına tam erişimi ve söz arama özelliğini sağlayan Muteferriqa’yı inceleme amaçlı çevrim içi toplantısı 14 Nisan 2021 Çarşamba akşamı saat 20.30’da gerçekleştirildi.
Toplantının açış konuşmasını yapan Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Merkez bünyesinde yürütülmekte olana Söz Varlığı Veri Tabanı ve Yazılımları hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda tamamlanan İstanbul Ansiklopedisi Söz Varlığı yazılımı ve veri tabanını tanıttı. Türk Dil Kurumunun hazırlamakta olduğu Tarihsel Türkçe Sözlük'ün tamamlanamamış olması nedeniyle Türkçenin tarihsel söz varlığıyla ilgili verilerde eksiklikler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Akalın, Servet-i Fünun külliyatına tam erişimin ve ayrıntılı söz arama yazılımının bu alandaki boşluğu bir nebze dolduracağını söyledi. Daha sonra sözü Merkez Müdür Yardımcımız Prof. Dr. S. Dilek Yalçın Çelik'e verdi.
Prof. Dr. S. Dilek Yalçın Çelik, edebiyatımızda Servet-i Fünun dergisinin yeri ve önemi üzerine ayrıntılı bilgiler verdi. Derginin yaşadığı gelişmeleri, değişimleri örneklerle anlatan Prof. Dr. Çelik'ten sonra Servet-i Fünun dergisinin bütün sayılarını tam metin erişime açma çalışmasını gerçekleştiren C. Ozan Ceyhan çalışmanın amacını, aşamalarını, kapsamını, özelliklerini yaptığı sunumla anlattı. Servet-i Fünun dergisinin bütün sayılarını //muteferriqa.com/ adresinde tam metin erişime açtıklarını, ayrıntılı söz aramanın nasıl yapılabileceğini katılımcılara örneklerle sundu. Doç. Dr. Kürşat Aker de yazılımla ilgili ek bilgiler verdi.
Toplantıya Üniversitemiz akademisyen ve lisansüstü öğrencilerin yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenlerle birlikte Azerbaycan ve Sırbistan'dan Türkologlar da dinleyici olarak katıldı. Konuşmalardan sonra katılımcılar veri tabanı ve yazılımla ilgili sorular yönelttiler.