Hüseyin Rahmi Gürpınar Derlemi
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserlerinden oluşan söz varlığı çalışması erişime açılmıştır.
14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu
TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI
“TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI” Semineri Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Alisher Navoiy nomidagı Toshkent davlat o‘zbek tili va adabiyoti Üniversitesi, 30.11.2021 tarihinde “TURKIY TILLAR LEKSIKOGRAFIYASI” adlı online seminer yapılmıştır.
Söz Varlığı Araştırmaları
Servet-i Fünun Veri Tabanına Tam Erişim ve Muteferriqa Toplantısı 14 nisan 2021 Çarşamaba Günü Yapıldı
"Eren Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü" TDK tarafından yayımlandı
Merhum Prof. Dr. Hasan EREN'in eserinin geliştirilmiş ve genişletilmiş yeni sürümü, dizinleriyle birlikte Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN tarafından hazırlandı.
İstanbul Ansiklopedisi
Merkezimizde yürütmekte olduğumuz İstanbul Ansiklopedisi Söz Varlığı veri tabanı çalışması erişime açılmıştır.
Türkiye'de Yeraltı Edebiyatı
Merkez Müdür Yardımcımız Prof. Dr. S. Dilek Yalçın’ın Türkiye’de Yeraltı Edebiyatı kitabı yayımlandı.
Andreas Tietze'nin Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati
Merkezimiz Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Emine Yılmaz'ın beşinci cildinden bu yana yayın editörlüğünü yaptığı Andreas Tietze'nin Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati'nin son ciltleri de yayımlandı.
Sevortyan'ın Etimolojik Sözlüğü
Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın'ın "Sevortyan'ın Etimolojik Sözlüğü" Nihayet Tamamlanıyor başlıklı makalesi Türk Dil Kurumunun dergisi Türk Dili'nin Ağustos 2020 sayısında yayımlandı.
Türkçe Sözlük
Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN'ın başkanlığını yaptığı çalışma grubu tarafından hazırlanan Türkçe Sözlük'ün yeni baskısı Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandı.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Sözlüğü

Sevgili Ziyaretçiler

Sizleri Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserlerine dair bir derleme ile buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Bu derleme, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yazdığı eserlerin bir araya getirilmiş bir koleksiyonu olup, bu büyük yazarın zengin dünyasına derinlemesine bir bakış sunmayı açıklamaktadır.

19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin edebiyat sahnesinde öne çıkan isimlerden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar, kendi kendini yetiştirmiş, özgün ve yenilikçi bir yazardır. İstanbul Ayaspaşa'da 1864 yılında doğan bu değerli yazar, hem resmi hem de özel eğitimden yoksun olmasına rağmen, zengin hayal gücü ve geniş okuma yelpazesiyle edebiyat dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiştir.

Gürpınar, genç yaşta yazmaya başlamış ve on iki yaşında ilk piyesi 'Gülbahar Hanım'ı kaleme almıştır. Ancak bu eser, Aksaray yangınında kaybolmuştur. Edebiyat yolculuğu boyunca Fransız edebiyatından büyük etkilenen yazar, özellikle Alexandre Dumas Père, Jules Lermina ve Ahmed Midhat Efendi'nin eserlerinden derin izler taşımıştır.

Yazarlık kariyerine gazetecilik yaparak başlayan Gürpınar, 'Tercümân-ı Hakîkat' gazetesinde Ahmed Midhat Efendi'nin desteğini alarak edebi ve sosyal meseleler üzerine yazılar yayımlamış, çeviriler yapmıştır. 1901'de 'Alafranga' adlı romanı sansürle karşılaşsa da, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra edebiyat hayatına tam anlamıyla dönmüş ve pek çok eserini bu dönemde kaleme almıştır.

Gürpınar'ın hikâye ve roman anlayışı, sosyal faydayı ön planda tutan bir yaklaşımı yansıtır. Realist ve natüralist öğeleri kendi özgün tarzıyla harmanlayan yazar, romanlarında eklediği önsözler ve yazılarıyla edebiyatı bir tür sosyal hiciv aracı olarak kullanmıştır. Kendine özgü mizahi üslubuyla, toplumdaki ahlaki ve sosyal meseleleri ele alırken, bireylerin psikolojik ve sosyolojik şartlarını da göz önünde bulundurmuştur.

Hüseyin Rahmi Gürpınar, eserlerinde İstanbul’un çok yönlü sosyal yapısını, şehrin renkli folklorunu ve dönemin sosyal hayatını ustalıkla anlatmıştır. Romanlarında sıkça rastladığımız alafranga züppeler, mürebbiyeler, deliler ve daha birçok karakter, Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminin toplumsal tablosunu canlı bir şekilde resmeder.

Edebiyatımızda sadeliği ve halkın anlayabileceği bir dil kullanmayı savunan Gürpınar, bu özellikleriyle edebiyatın halk tabakasına ulaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, edebiyatın yanı sıra müzik, resim ve fotoğraf gibi sanat dallarına da ilgi duymuş, bu alanlarda da yeteneklerini sergilemiştir.

Web sayfamızda yer alan Hüseyin Rahmi Gürpınar derlemesi, bu önemli yazarın hayatını, eserlerini ve edebi katkılarını detaylı bir şekilde ele alıyor. Gürpınar'ın eserlerini, düşünce dünyasını ve toplum üzerindeki etkilerini daha yakından tanımak için sizleri derlememizi incelemeye davet ediyoruz.

Erişim Adresi: https://huseyinrahmi.sozvar.net